Składniki: ciasto francuskie, nutella lub inna czekolada do smarowania, opcjonalnie białko z 1 jajka
Rozkładamy ciasto francuskie, nożem wycinamy prostokąty, ich wielkość zależy od tego jak duże chcemy otrzymać z nich rogale. Ja zazwyczaj robię je o wymiarach 5×3 cm. Każdy z prostokątów przecinamy po przekątnej i uzyskujemy dwa trójkąty prostokątne. Następnie nakładamy łyżeczką czekoladę około pół łyżeczki na jeden trójkąt. Czekoladę należy umieścić na środku podstawy trójkąta. Zwijamy ciasto zaczynając od wysmarowanej części ciasta w rulon. Końce rulonu zwijamy w rogi, co w rezultacie daje rogalika. Układamy rogale na blasze od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Rogaliki smarujemy pędzelkiem nasączonym białkiem, aby się ładniej zarumieniły.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Czas pieczenia ok 12-15 minut.
Smacznego:)
To ja poproszę jeszcze rogaliki z marmoladą z ciasta „nie francuskiego” (jakieś drożdżowe, albo kruche). Daj znać zanim wstawisz do pieca 😉
PolubieniePolubienie
Do piekarnika wstawiłam, ale najpierw przepisy na smaczne dania mięsne i nie tylko:) a na deserek przyjdzie pora:)
PolubieniePolubienie
Ooo.. już czuje ten zabójczy smak w ustach. Po prostu od razu jest ochota na coś słodkiego!.. Jeju jakie musiały być pyszne.. ; c Też chce..
PolubieniePolubienie
Potwierdzam jest pyszne:)
PolubieniePolubienie